Monica van den Berg


© Monica van den Berg

Gedichtbespreking door Monica van den Berg:
Andere artikelen:

 

In de rubriek ‘Dichterbij’ in het tijdschrift CVKoers heb ik enkele jaren lezers laten delen in mijn bevindingen bij gedichten die ik lees. Ik kan niet precies uitleggen hoe ik dat doe. Bij het ene gedicht werkt dat weer anders dan bij het andere. Er zijn gedichten die zich niet zo goed lenen voor een interpretatie. Ze zijn fantastisch om te lezen, maar je moet er niet te veel over zeggen. Er valt ook niet te veel over te zeggen. Andere bieden zoveel, dat je er pagina’s over kunt volschrijven. Met het gevaar dat de woorden over het gedicht het gedicht zelf opzijschuiven. Maar in de meeste gevallen leidde mijn zoektocht tot verrassende ontdekkingen.

Het belangrijkste oogmerk van het schrijven over gedichten is – voor mij althans-: niet de beoordeling van de kwaliteit, de plaats in het oeuvre, etc. Ik wil vooral laten zien hoe je kunt genieten van een gedicht, wat er allemaal in verstopt zit. En dat het niet moeilijk is om een gedicht te lezen. Alles komt neer op heel zorgvuldig lezen en herlezen, een beetje puzzelen, de betekenis van woorden kennen, het verband zien. Je bevindt je als het ware in een hof waar de dichter een zuilengang omheen heeft gebouwd. In dat kwadraat op papier speelt het leven zich af. Regelmatig wil ik op de site van Pem Sluijter laten zien wat er in een gedicht allemaal te beleven valt.